Jak dbać o kocioł?

Jak dbać o kocioł?

 

 Aby zachować prawidłową pracę kotła należy:

  1. Przynajmniej co 10 dni czyścić kanały konwekcyjne poprzez podnoszenie i szybkie opuszczanie umieszczonych w nich blaszanych zawirowywaczy. Po wykonaniu powyższej czynności należy wysunąć szufladę popielnika i za pomocą załączonego zgarniacza wybrać z tylnej części kotła opadłe sadze i pył. Podczas czyszczenia kanałów konwekcyjnych należy również sprawdzać drożność czopucha i ilość sadzy w kominie.

  2. Przynajmniej raz w miesiącu należy otworzyć wyczystkę znajdującą się w dolnej części podajnika usuwając z niego drobiny węgla.

  3. Przynajmniej raz w miesiącu należy przesmarować lekko smarem stałym cięgna tłoków.

  4. Przynajmniej co 3 miesiące należy otworzyć podajnik wraz z zasobnikiem poprzez rozłączenie cięgna napędzającego podajnik oraz rozkręcenie dwóch śrób M10. Po otworzeniu podajnika należy usunąć za pomocą twardego i ostrego narzędzia nagar, który zbiera się w dolnej części gardzieli. Przy tej czynności należy sprawdzić ręcznie czy tłoki przesuwają się swobodnie. Jeśli zauważymy że tłoki chodzą ciężko należy obstukać młotkiem dolny tłok, a jeśli to nie pomoże należy wymontować go i wyczyścić z nagaru.

  5. Przynajmniej raz na 6 miesięcy należy sprawdzać stan cegieł szamotowych (deflektorów) znajdujących się w palenisku i wymienniku kotła.

  6. Przynajmniej raz w sezonie należy odkręcić wentylator znajdujący się pod podajnikiem i usunąć z komory powietrznej popiół.

    Aby wydłużyć okres pracy kotła należy pamiętać aby woda powracająca do kotła miała temperaturę nie niższą niż 53 stopnie Celsjusza.

 

Uwaga!!! Niestosowanie się do powyższych zaleceń prowadzi do obniżenia sprawności kotła, a w konsekwencji jego trwałego uszkodzenia.